Projecten

Projecten

Kasteel Bruinhorst

Kasteel Bruinhorst in Ederveen wordt door Sorghuys Projecten ontwikkelt tot een Zorgvilla met 13 wooneenheden. 

Locatie

Kasteel Bruinhorst ligt in Ederveen aan de Luntersekade 1 centraal gelegen tussen de dorpen Renswoude, Lunteren, De Klomp en Veenendaal

Ederveen (Nedersaksisch t Ereveen is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen in de gemeente Ede. Ederveen heeft 3 665 2020 inwoners en ligt hemelsbreed tussen Renswoude in het noordwesten, Lunteren in het noordoosten en De Klomp en Veenendaal in het zuiden

Geschiedenis

De naam Bruine Horst komt al in 1651 voor. Uit stukken blijkt dat het huis in 1764 werd verkocht aan A.J. Baron Torck. Het kasteel is waarschijnlijk halverwege de 19de eeuw afgebroken. Bij het kasteel hoorde een landgoed. Dit komt in 1878 in handen van mevrouw S.E. Reiger-Fisler. Deze besluit op de plek van het voormalige kasteel een net buitenverblijf, het in 1879 gebouwde huize Bruinhorst te bouwen. Vanaf 1910 wisselt het kasteel enige malen van eigenaar. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was er in Kasteel Bruinhorst een werkkamp Bruinhorst gevestigd.

Architectuur

Kasteel Bruinhorst is een symmetrisch gebouw in eclectische stijl. Op het terrein is een koetshuis in dezelfde stijl. Het geheel staat in een lang aangelegd park met waterpartijen. Het smeedijzeren toegangshek is getooid met twee lantaarns aan weerszijden waaronder de woorden Bruin (links) en Horst (rechts) in kapitale letters zijn aangebracht. Kasteel Bruinhorst een gemeentelijk monument.

Details

Het kasteel is symmetrisch opgezet en bestaat uit een begane grond, een eerste verdieping en een zolderverdieping onder een zadeldak tussen trapgevels. Aan de voorzijde bevindt zich een uitspringende middenpartij, waarop een torentje, met een achtkantige spits. Opvallend, en afwijkend van de bouwtrant, is de monumentale zij-ingang van het gebouw. Aan de voet van de pilaren zijn afbeeldingen van een mannen- en een vrouwenhoofd aangebracht.

Ontwikkeling naar zorgvastgoed

De herontwikkeling van het vastgoedobject ziet op de transformatie naar 13 unieke zorgappartementen. De Omgevingsvergunning is verstrekt voor 13 zorgwoningen.